Geen aanwijzingen op voice-recorder rampvliegtuig

De band van de cockpit-voicerecorder van het Cypriotische vliegtuig dat vorige week zondag verongelukte bij Athene, bevat geen aanwijzingen voor de oorzaak van de ramp. Bij het ongeval kwamen 121 mensen om het leven.

De onderzoekscommissie van de Griekse burgerluchtvaart heeft zondag na analyse van de band verklaard dat in het laatste halfuur van de vlucht van de Boeing 737-300 de recorder alleen maar diep in- en uitademen opgenomen heeft. Dat is vermoedelijk het geluid van iemand die een zuurstofmasker op heeft, de co-piloot of een steward die nog zou hebben geprobeerd controle over het vliegtuig te krijgen.

Verder zou de band een vaag soort gefluister of gemompel bevatten, alsof iemand in zichzelf praat. Er stond geen gesprek op tussen de piloten en de luchtverkeersleiding. Ook was op de band te vernemen hoe een steward, Andreas Prodromu, in de cockpit driemaal het woord 'mayday' zei. Bloedonderzoek heeft vastgesteld dat Prodromu inderdaad in de cockpit aanwezig was. Waarschijnlijk heeft hij geprobeerd het vliegtuig onder controle te krijgen. Hij had een opleiding gehad tot piloot voor kleinere vliegtuigen.