SP gaat interne financiŽn wijzigen

Icoon politiek binnenland nieuwsLokale fracties van de Socialistische Partij hoeven vanaf volgend jaar vergoedingen die ze krijgen niet meer over te maken aan het landelijke partijbureau. Dat heeft het bestuur van de partij bevestigd. De vergoedingen, die bedoeld zijn voor de ondersteuning van lokale gemeenteraads- en Statenfracties, werden bij de SP gestort op een landelijk rekeningnummer.

In Amsterdam kreeg de fractie van de SP in de discussie over fractievergoedingen kritiek, toen bleek dat 326.000 euro vergoeding niet bestemd werd voor lokale ondersteuning maar ten goede kwam aan het landelijk partij-apparaat. Volgens de socialisten werd dat geld echter vervolgens weer verdeeld over de afdelingen van de partij. Dit wordt vanaf volgend jaar omgedraaid. Afdelingen krijgen voortaan een rekening op het moment dat ze gebruikmaken van diensten van het centraal partijbureau.

De wijziging betekent overigens niet dat gemeenteraadsleden hun eigen inkomsten niet meer hoeven over te maken aan de landelijke penningmeester. De SP stelt zich op het standpunt dat lokale vertegenwoordigers niet hoeven te verdienen aan hun politieke activiteiten, en verplicht daarom haar lokale politici de volledige vergoeding aan de partij te geven.