Virusinfectie doodt 90 kinderen in India

Icoon Medisch nieuws In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn deze week al zeker negentig kinderen om het leven gekomen door een infectie met Japanse encefalitis. Nog eens 150 kinderen liggen op dit moment in overheidsziekenhuizen vanwege het virus. Dat is vrijdag bekendgemaakt door Indiase functionarissen. Het aantal slachtoffers zou nog veel hoger zijn, omdat lang niet alle sterfgevallen aan de autoriteiten worden gemeld.

Japanse encefalitis (hersenvliesontsteking) wordt door muggen overgebracht. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor het virus, dat de hersenen aantast. De ziekte uit zich vooral door hoge koorts, overgeven en het opbraken van bloed. Daarna kan er een coma intreden, met de dood tot gevolg. Gelukkig wordt slechts een paar procent van de geïnfecteerde mensen ook daadwerkelijk ziek, omdat de meeste geïnfecteerde mensen voldoende antistoffen kunnen opbouwen.

Tegen de virusinfectie bestaat een goedwerkend vaccin. Volgens Indiase gezondheidsfunctionarissen is dit echter te duur om alle kinderen in het risicogebied in te enten. Alleen al in Uttar Pradesh zijn de afgelopen 25 jaar waarschijnlijk zo'n 3500 mensen omgekomen aan de gevolgen van het virus, wat neerkomt op zo'n 140 per jaar. De infectieziekte komt overigens in heel Azië voor, en wordt jaarlijks zo'n 50.000 keer gesignaleerd.