Identificatieplicht zorgt voor klachtenregen

De Nationale Ombudsman start een onderzoek naar de gang van zaken rond de identificatieplicht. Het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht krijgt veel klachten binnen over politie die te snel boetes uit zou delen en mensen die zich niet kunnen legitimeren, te snel in de cel stoppen. Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) blijkt dat sinds de invoering op 1 januari al 40.000 mensen een boete hebben gehad. 12.000 mensen willen de zaak laten voorkomen, omdat ze de boete onterecht vinden.

"Nogal wat gedupeerden vinden dat de politie zich veel te onverzettelijk opstelt bij het controleren van iemands identiteit", aldus de woordvoerster van het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht. De politie mag bijvoorbeeld iemand die geen paspoort, rijbewijs of identiteitskaart bij zich heeft, zes uur lang opsluiten in een politiecel. "En dat gebeurt nogal eens", weet het Meldpunt. De korpsen van Rotterdam en Amsterdam bevestigen dit.

De Ombudsman gaat de komende tijd de telefoontjes die ze krijgt over de legitimatieplicht registreren. "We maken ons zorgen. We hebben ontdekt dat getuigen van een ongeluk zich niet melden als ze geen identificatie bij zich hebben. Ze zijn bang dat ze een boete krijgen. Het komt de veiligheid, waarvoor de Identificatiewet toch in het leven is geroepen, niet ten goede."