Onderzoek: treinkaartje NS te duur

Het treinkaartje is veel te duur. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Berenschot in opdracht van de directie en ondernemingsraad van NS-Reizigers. Doordat de Nederlandse Spoorwegen twee keer zo veel kantoorpersoneel in dienst hebben als andere Nederlandse vervoerders, moet het bedrijf de vervoersbewijzen duur maken. Volgens het onderzoek zit zelfs meer dan een kwart van het NS-personeel op kantoor.

"De oorzaak kan liggen in extra taken die de NS doet, maar wij hebben daar geen overtuigend bewijs voor gevonden", schrijven de onderzoekers. Ze concluderen ook dat door de opsplitsing van de Spoorwegen in een groot aantal bedrijfsonderdelen te veel mensen bezig zijn met vergaderen en activiteiten op elkaar afstemmen. "Voor een organisatie die zich richt op de klant is het noodzakelijk dat de verhouding wordt aangepast."

Directeur Pamela Bouwmeester van NS-reizigers heeft meteen een boze brief met felle kritiek daarin geschreven. Ze vindt dat bureau Berenschot zich niet aan de onderzoeksopdracht heeft gehouden en dat het kostenaspect te eenzijdig wordt belicht. Het bedrijf vindt wel dat ze te duur is en zegt aan verbetering te werken.

Volgens Berenschot moeten machinisten ook productiever werken. Het aantal afgelegde kilometers zou volgens de onderzoekers van 47.600 naar 56.000 kilometer per jaar kunnen.