Polisario laat laatste Marokkanen vrij

In de Westelijke Sahara heeft bevrijdingsbeweging het Polisario Front de laatste Marokkaanse gevangenen vrijgelaten. Het betreft 404 militairen die soms al 20 jaar lang vast werden gehouden.

Polisario ontstond in 1973 om de Westelijke Sahara te bevrijden van de Spaanse bezetter. In 1975 trok Spanje zich terug waarop Marokko in 1976 het gebied bezette. Jarenlang voerde het Marokkaanse leger en Polisario strijd, tot er in 1991 een bestand werd gesloten. Algerije is de belangrijkste steunpilaar van het Polisario Front. De Marokkanen werden dan ook gevangen gehouden in kampen van de beweging in het zuidwesten van Algerije

De vrijlating van de Marokkaanse militairen is het resultaat van bemiddeling door de Verenigde Staten. Volgens bronnen heeft de Amerikaanse regering zware druk uitgeoefend op Polisario en Algerije. De VS wil in de regio stabiliteit omdat ze vrezen dat het gebied een bron van islamitisch radicalisme kan worden. Eerder liet Polisario al zo'n 2.000 gevangen Marokkanen vrij. In 2003 verwierp Marokko een VN-plan voor een semi-autonome status van de Westelijke Sahara.