'TV kijken wordt duurder door digitale tv'

De komende jaren zal de burger dieper in de buidel moeten tasten om tv te kunnen kijken via de kabel, zo meldt dagblad Trouw vandaag. De abonnementen zullen duurder worden en ook zullen decoders meer gaan kosten.

Reden is dat digitale televisie oprukt. Kabelaars schermen wel met 'gratis' digitale tv, zo zegt Trouw, maar dat slaat dan vooral op het feit dat de meeste kabelnetten nog niets extra's vragen voor een digitaal abonnement. Wel moeten kijkers echter tot een paar honderd euro uitgeven aan decoders. UPC, de grootste Nederlandse kabelmaatschappij, maakt bovendien het basisabonnement 20% duurder. Ze geven dan wel een gratis decoder weg, maar in 2007 betaalt iedereen 3 euro meer per maand.

Verder schrijft Trouw dat voor iedere tv en videorecorder in huis een aparte decoder nodig is, die ongeveer honderd euro kost. ''Zolang alle zenders nog analoog te ontvangen zijn, kan de kijker nog zonder decoder. Maar de kabelaars zullen geleidelijk aan steeds minder netten analoog gaan doorgeven en zo hun abonnees tot de aanschaf van decoders dwingen'', aldus Trouw.