Geschokte reacties op dood frère Roger Schutz

omearos, commentator, SCH en diverse anderen hadden ons via de nieuwssubmit te melden:

De wereld heeft geschokt gereageerd op de dood van frère Roger Schutz. Roger, oprichter van de geloofsgemeenschap Taizé, werd gisteren tijdens het avondgebed neergestoken door een Roemeense vrouw. Hij is in het ziekenhuis op 90-jarige leeftijd overleden aan zijn verwondingen.

Van over de hele wereld stromen de steunbetuigingen binnen. President Chirac prees broeder Roger om zijn "boodschap van vrede en dialoog". Volgens Chirac stond het leven van broeder Roger in het teken van respect en tolerantie. Balkenende noemt hem "iemand die over de hele wereld jongeren heeft aangesproken en geïnspireerd heeft". "De oecumenische gemeenschap levert tot op de dag van vandaag een bijdrage aan de verbroedering van geloofsstromingen", zo stelt Balkenende.

Kardinaal Simonis noemt broeder Roger een "icoon van de jongeren en van de eenheid van de christenen". "Het is ontzettend tragisch dat deze man, die niets anders heeft gedaan dan het verkondigen en voorleven van de vrede, op deze wrede wijze tot z'n einde gekomen is." Simonis heeft namens alle Nederlandse aardbischoppen een condoleancetelegram naar de oecumenische kloostergemeenschap gestuurd. Hierin zeggen zij geschokt te zijn en met verdriet en verslagenheid kennis te hebben genomen van de moord.

Ook Paus Benedictus XVI heeft laten weten diep bedroefd te zijn. "Het is zeer slecht nieuws dat me des te meer beweegt nadat ik gisteren een ontroerende brief van hem had ontvangen", zei de paus. Broeder Roger was in april de eerste protestant die uit handen van de paus de communie ontving, tot dat moment was deelname door protestanten altijd verboden.

Taizé maakt zich inmiddels op voor de uitvaart die dinsdag zal plaatsvinden. Er worden vele duizenden jongeren vanuit de hele wereld verwacht. De opvolger van Roger, Aloïs, is na het horen van het bericht direct teruggekeerd naar Taizé. Hij verbleef in Keulen omdat daar de komende dagen de Wereldjongerendagen gehouden zullen worden. In Taizé zal elke middag gelegenheid zijn om afscheid te nemen.


Broeder Roger Schutz