Benzineaccijns in 2006 niet omhoog

KRIBBET had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuws De overheid heeft besloten de accijns op benzine in 2006 niet te verhogen. Normaal wordt er een inflatiecorrectie toegepast, maar omdat de benzineprijzen nu al zo hoog zijn wil de overheid de automobilist tegemoetkomen. In 2007 zal de benzineaccijns mogelijk opnieuw bevroren worden.

Als de inflatiecorrectie wel was doorgevoerd zoals gewoonlijk, dan was bijvoorbeeld een liter Euro 95 nog eens 2 cent duurder geworden. De benzineprijzen hebben het afgelopen jaar al recordhoogtes bereikt door de hoge olieprijzen. Kostte een vat ruwe Amerikaanse olie aan het begin van dit jaar nog 42 dollar, nu is dat gestegen naar zo'n 66 dollar. Bijvoorbeeld een liter euro ongelood heeft daardoor de recordprijs van 1,439 euro per liter bereikt, terwijl de prijs aan het begin van dit jaar nog 1,185 euro was.

Volgens de belangenverenigingen RAI en Bovag is dit een "goed signaal van het kabinet". "Dit geeft blijk van besef bij de regering dat de benzine wel erg duur is." Het kabinet zou hier volgens de belangenverenigingen niet moeten stoppen, maar de het zou de accijns nog verder omlaag moeten brengen. De maatregel voor 2006 kost de overheid overigens zo'n 100 miljoen euro.