'Kind overleefde vliegtuigcrash bij Athene'

Icoon Buitenlands nieuws Een inzittende van de Boeing 737, die afgelopen zondag neerstortte, lijkt het ongeval in de eerste instantie overleefd te hebben. Dat hebben Griekse lijkschouwers gezegd. Het kind zou zwaargewond zijn geweest, maar pas later zijn omgekomen. Na de crash heeft het kind namelijk nog veel rook ingeademd. Uiteindelijk zouden alle 121 inzittenden het ongeval niet overleven.

Vlucht 522 van de Cypriotische chartermaatschappij Helios, vertrokken vanuit Larnaca, stortte vlak voor een tussenlanding in Athene neer na technische problemen. Omdat het contact met de grond al eerder verbroken was, stuurde de Griekse luchtmacht twee F16's de lucht in om het toestel te onderscheppen. Eén van de piloten van de F16's heeft verklaard dat hij de piloot niet op zijn plaats zag, en dat de copiloot voorover gezakt in zijn stoel zat. Bovendien waren de zuurstofmaskers naar beneden gekomen.

Problemen met de cabinedruk of met het luchtverversingssysteem worden dan ook als belangrijke mogelijke oorzaken van de crash gezien. Een sms-bericht van een passagier, waarin stond dat het erg koud was aan boord, bleek later nep te zijn. Toch werd er direct na de crash gemeld dat de meeste passagiers zouden zijn doodgevroren. Lijkschouwers spraken dat echter tegen in onofficiële verklaringen.

De Cypriotische politie heeft overigens maandag invallen gedaan in diverse kantoren van Helios. Met de invallen hoopt de politie documenten te verkrijgen waarin gegevens staan over het onderhoud van de vliegtuigen van de maatschappij. Volgens een voormalige hoofdingenieur van Helios zou het neergestorte toestel al eerder problemen hebben gehad met de luchtdruk. "De machine had toen [in december 2004, red.] een aanzienlijk probleem met de luchtdrukregeling. De piloot moest van een hoogte van 30.000 voet terug naar 10.000 voet", aldus de onbevestigde verklaring.