Virusaanval VS treft computersystemen

BARTafel had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Verenigde Staten heeft een variant van de computerworm Zotob vele computersystemen platgelegd. De getroffen systemen maken veelal gebruik van Microsoft Windows 2000, volgens sommige beveiligingsexperts kunnen bepaalde versies van Windows XP ook getroffen worden. Microsoft ontkent dit laatste. Onder de slachtoffers waren onder meer de systemen van Het Capitool, CNN, ABC News en The New York Times.

De worm zou zich ook al hebben verspreid naar Duitsland en delen van Azië. Hij zorgt er onder meer voor dat de getroffen computer steeds opnieuw opgestart wordt. Het probleem is te verhelpen door een patch op de website van Microsoft te downloaden. Deze is overigens al sinds 9 augustus beschikbaar. Hoe veel systemen er tot nu toe getroffen zijn, is volgens een woordvoerder van Microsoft niet bekend. De patch is ondertussen al meer dan 200 miljoen keer gedownload.

Het gebeuren werd door CNN, wiens netwerk gebruikt maakt van Windows 2000, dinsdagavond overigens als 'Breaking News' op zowel internet als televisie gebracht, hetgeen lichtelijk overdreven lijkt. Microsoft waarschuwde vorige week al voor nieuw ontdekte gaten in Windows en onder meer Tweakers.net berichtte maandag al over de Zotob-worm. Eerder op de avond meldde Microsoft aan CNN in een "noodsituatie reactiemode te zitten" en "twee oorlogskamers gemobiliseerd te hebben".