Vrouw krijgt 60 jaar na executie gratie

Lena BakerRuim zestig jaar nadat ze ter dood veroordeeld werd en op de elektrische stoel werd terechtgesteld, heeft Lena Baker postuum gratie gekregen. De zwarte vrouw uit de staat Georgia werd in 1944 door een volledig blanke en mannelijke jury schuldig verklaard aan de moord op een blanke man.

Het slachtoffer Ernest B. Knight zou de 44-jarige Baker echter als seksslavin hebben gehouden, en hebben gedreigd haar te doden indien ze zou ontsnappen. Knight werd uiteindelijk met zijn eigen pistool gedood door Baker, die destijds claimde uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Verschillende kennissen van de man getuigden in 1944 dat Knight wreed, gewelddadig en soms zelfs gevaarlijk kon zijn. Desondanks kreeg Baker de doodstraf opgelegd.

Lena Baker is de enige vrouw die ooit in de Amerikaanse staat Georgia op de elektrische stoel is beland. Tevens is ze de enige vrouw die in de staat in de 20e eeuw is geëxecuteerd. De speciale raad die na een verzoek van nabestaanden tot gratie besloot noemde de executie van Baker een zware fout. Een veroordeling voor doodslag was meer op zijn plaats geweest, zo werd zestig jaar na dato geoordeeld.