Monniksgier vliegt zich te pletter tegen trein

KRIBBET had ons via de nieuws-submit te melden:

De zeldzame monniksgier Carmen, die in natuurgebied de Oostvaardersplassen in Lelystad leefde, is dood. Het dier vloog gisteravond tegen een trein aan, op de Flevolijn tussen Lelystad en Almere, aldus een boswachter.

De roofvogel werd in maart in het natuurgebied gesignaleerd en was volgens de boswachter bezig de veren van zijn vleugels te verwisselen. "Hij vloog niet zo denderend, omdat zijn nieuwe veren nog niet goed waren aangegroeid." Het dier had een spanwijdte van 2,5 meter en was afkomstig van een herintroductieprogramma in Frankrijk. In mei 2003 werd Carmen vergiftigd gevonden in Spanje. In februari van dit jaar was de vogel zover hersteld dat hij kon worden uitgezet in het zuidoosten van Frankrijk.

Het dier ziet er nog redelijk intact uit en wordt overgebracht naar het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden. Die willen de vogel gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. De monniksgier is sinds 1800 nog maar drie keer eerder in Nederland gesignaleerd. Vroeger leefde de vogel ook in Nederland, maar door veranderingen in het landschap leeft hij nu alleen nog in Zuid-Europa en AziŽ. Rond de Middellandse Zee leven nu nog circa 1200 exemplaren. Volgens de boswachter is het uitgesloten dat er nog eens een monniksgier in het Lelystadse natuurgebied neerstrijkt.


De Monniksgier