Japan getroffen door zware aardbeving

addie84, patje30, Skorpija en Intrepidity hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Noord-Japan is vandaag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op veertig kilometer onder zeeniveau vlak bij de stad Sendai, zo'n driehonderd kilometer van de hoofdstad Tokio. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen, wel raakten 56 mensen gewond, van wie één ernstig.

In Sendai stortte het dak van een zwembad in. Er bevonden zich toen tweehonderd mensen in het complex, veertien raakten gewond. Volgens het Japanse persbureu Kyodo woedt er ook brand in de stad. De beving was tot in Tokio te voelen waar de gebouwen stonden te schudden op hun grondvesten. Autoriteiten lieten een tsunami-waarschuwing uitgaan, welke onnodig bleek te zijn. Aan de noordkust werd slechts een kleine vloedgolf van tien centimeter hoogte waargenomen. Er zijn diverse naschokken gevoeld. De grootste had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter.

In het gebied kwamen circa 17.000 huishoudens zonder stroom te zitten. Het trein- en metroverkeer in het gebied is tijdelijk stilgelegd. In andere delen kwam het treinverkeer al weer snel op gang. Ook het vliegverkeer op de luchthavens Narita en Haneda in de buurt van Tokio is weer hervat.


Het dak van een zwembad in Sendai
stortte door de kracht van de beving in