'Mooiste landschappen in Drenthe en Limburg'

paddy had ons via de nieuws-submit te melden:

De mooiste landschappen van Nederland zijn De Drentsche Aa en het Limburgse Geul- en Gulpdal. Dit vindt althans de Stichting Natuur en Milieu, die de landschapgids 'Mooi Land' heeft uitgegeven. Hierin worden natuurgebieden in Nederland beoordeeld met sterren.

Natuur en Milieu heeft verschillende criteria vastgesteld om de sterren te bepalen. Zo heeft men de ongereptheid, de mogelijkheden om te wandelen of fietsen en de stilte van de natuurgebieden beoordeeld. Een redelijk landschap heeft ťťn of twee sterren, het mooiste vier tot vijf. De twee genoemde landschappen kregen beide vijf sterren. Het Geul- en Gulpdal werd bijvoorbeeld geroemd voor belevingswaarde, ecologische waarde, cultuurhistorische waarden, mogelijkheden voor (natuur)recreatie en het unieke karakter van het gebied.

De stichting wil met de gids de discussie op gang brengen over de kwaliteit van het Nederlandse landschap. "Een mooie leefomgeving is immers geen luxe-artikel", aldus Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. "We hopen dat er binnen enkele jaren minstens vier vijf-sterrengebieden zullen zijn." Hier is volgens haar wel extra geld voor landschapsbeheer voor nodig. Eveneens wil De Rijk scherpere regels tegen geluidsoverlast en tegen "verrommeling van het landschap".