CDA'er laat anti-democratie-preek passeren

De lokale PvdA in Tholen en Algemeen Belang Tholen (ABT) zijn boos op CDA-wethouder Wim van Kempen. De boosheid richt zich op het feit dat Van Kempen niets zei over een anti-democratie preek van predikant J. Lohuis, die hij uitsprak bij zijn afscheid anderhalve week terug in Scherpenisse. De CDA-wethouder was bij dat afscheid aanwezig, toen Lohuis liet weten: ''Het is mijn diepste overtuiging dat de democratie een uitvinding van de duivel is.''

Lohuis zei verder onder meer: ''We moeten immers door God geregeerd worden. Ik hoopt dat er weer iemand opstaat als Willem van Oranje die de democratie gaat verjagen, zodat er een theocratie komt en God alleen verheerlijkt worde.''.

Zowel PvdA als ABT eisen uitleg van de wethouder. M. van der Linde (PvdA): ''Democratie is de basis van het politieke bestel in alle beschaafde landen. Voor het behoud of het terugwinnen van de democratie hebben mensen hun leven gegeven.'' Wethouder Van Kempen had volgens de PvdA'er de opmerkingen van de dominee niet zomaar voor kennisgeving mogen aannemen. CDA-fractievoorzitter J. Bout, partijgenoot van de wethouder, zegt dat hij wel iets zou hebben gezegd als hij erbij was geweest.
Van Kempen heeft aan de pers al laten weten dat je tijdens een kerkdienst niet de mogelijkheid hebt om iets terug te zeggen. Hij geeft wel toe Lohuis ook na afloop niet te hebben aangesproken. Het college van B&W van Tholen komt vandaag bijeen en praat dan over de kwestie.

Predikant Lohuis behoorde tot de hervormde gemeente in Scherpenisse wat verbonden is aan de orthodoxe gereformeerde bond. Deze is, in tegenstelling tot een aantal bondsgemeenten, wél meegegaan in de vorig jaar gevormde fusiekerk, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De verantwoordelijke kerkenraad wil geen commentaar geven. Lohuis die is verhuisd naar de Veluwe, weigert een toelichting ''vanwege slechte ervaringen met de pers''.