'Plagiërende studenten zwaarder bestraffen'

Davoice had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsHet sanctiebeleid voor studenten die plagiaat plegen moet op de schop. Dat vindt staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs. Volgens de VVD'er moeten straffen verzwaard worden. Op het overnemen van teksten van anderen en die gebruiken als zijnde eigen werk staat nu nog maximaal een jaar uitsluiting van onderwijs.

Uit onderzoek bleek eerder dit jaar dat studenten massaal gebruik maken van bestaande teksten bij het maken van werkstukken. Van de studenten aan de Universiteit Utrecht zou 60 procent regelmatig plagiaat plegen. Een op de twaalf studenten neemt daarbij complete teksten rechtstreeks over, zonder daar zelf nog iets aan te veranderen. Een overgrote meerderheid komt er moeiteloos mee weg.

De staatssecretaris werkt momenteel aan de nieuwe wet op het hoger onderwijs en onderzoek (WHOO), waarin ook het sanctiebeleid een plaats moet vinden. De verwachting is dat Rutte het wetsvoorstel eind dit jaar oplevert, zodat na goedkeuring de wet medio 2007 van kracht kan zijn.