Intercity ontspoord bij A'dam CS

Blikvanger, Ikook, patje30 en P-Rick hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Aan de westkant van Amsterdam Centraal Station zijn vanochtend rond 9.10 uur twee passagierstreinen ontspoord. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk, maar er zou tenminste ťťn trein een stuk omhoog geduwd zijn.

Over eventuele slachtoffers is nog niets officieel bekend, maar volgens de politie zou een conducteur gezegd hebben dat er geen gewonden zijn. Wel is er schade aan het spoor, zo heeft spoorbeheerder ProRail gemeld.

Tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk is voorlopig nog helemaal geen treinverkeer mogelijk. Reizigers moeten rekenen met vertragingen van meer dan een uur.

In juni richtten twee ontspoorde goederentreinen aan de westkant van het station ook al grote schade aan het spoor aan. De puinhopen van de eerste ontsporing waren nog niet opgeruimd of er ontspoorde een tweede trein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was aanzienlijk en de vertragingen werkten nog dagen door.

Update 09.50 uur
Er blijkt sprake te zijn van ťťn ontspoorde trein in plaats van twee, zoals eerder werd gemeld. Het zou gaan om de intercity van Maastricht naar Haarlem, die een stuk van de bovenleiding heeft kapotgetrokken bij de ontsporing. Daardoor kwam ook de intercity naar Arnhem en Nijmegen stil te staan.

De hulpdiensten zijn uit voorzorg massaal uitgerukt met onder andere een traumahelikopter, maar volgens een woordvoerder van ProRail zouden er volgens de eerste berichten geen gewonden zijn gevallen bij het ongeval. Omdat de spanning van de bovenleiding is gehaald rijden er nu helemaal geen treinen meer van en naar Amsterdam Centraal. Deze situatie zal vermoedelijk niet de hele dag duren, maar nog wel de hele dag voor vertragingen zorgen. ProRail kijkt momenteel naar de mogelijkheden om het treinverkeer aan de oostkant van het station weer te hervatten.


Over de hele breedte is het portaal van de bovenleiding naar beneden gekomen


Re maakte de volgende foto van het ongeval