Amsterdam wordt nog grotere bende

Icoon Binnenlands nieuwsEen staking van de gemeentelijke reinigingsdienst zal waarschijnlijk in de komende week leiden tot een bende in Amsterdam. De ambtenaren leggen vanaf zondagnacht het werk voor een week lang stil. Vuilniszakken worden niet opgehaald, straten worden niet geveegd en prullenbakken zullen overvol raken.

De werknemers van de reinigingsdienst willen een betere CAO en behoud van het zogenaamde functioneel leeftijd ontslag. De verwachting is dat de staking tot een chaos zal leiden, mede omdat de komende week het botenevenement SAIL 2005 zal plaatsvinden. In het centrum van Amsterdam wordt normaal al 170 ton afval per dag opgehaald.

Het MKB, de belangenorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, is in overleg met de gemeente Amsterdam om particuliere bedrijven in te zetten. De verwachting is echter dat de kans van slagen klein is. Overigens wil ook de Amsterdamse brandweer in de komende week actie gaan voeren. De spuitgasten zijn van plan een week lang enkel spoedeisende taken uit te voeren.