121 doden bij vliegtuigcrash

Icoon Buitenlands nieuws Een vliegtuig van de Cypriotische chartermaatschappij Helios is zondag ten noorden van Athene neergestort. Aan boord bevonden zich 115 passagiers en zes bemanningsleden. Over hun lot is nog niets bekend. Het toestel werd al begeleid door Griekse F16's omdat het radiocontact was verbroken. Dat heeft het Griekse ministerie van Defensie gemeld.

Omdat de verkeerstoren geen contact meer kon krijgen met de Boeing 737, werden er volgens de standaardprocedure binnen de NAVO twee F16's naar toe gestuurd. Die konden echter niet voorkomen dat het toestel, dat bezig was met landen, neerstortte op een berg 30 kilometer ten noorden van Athene. Het vliegtuig was eerder vandaag opgestegen vanaf de luchthaven in Larnaca op Cyprus.

Een woordvoerder van de luchthaven van Athene heeft gemeld dat er mogelijk iets met de piloten aan de hand was. "De luchthaven verloor alle contact met het toestel, dat aan het einde van de ochtend had moeten landen. Twee straaljagers zijn naar het toestel toegestuurd om te situatie te verkennen en zagen de piloten dubbelgevouwen in de cockpit."

Update 13.08 uur
Over het lot van de passagiers is nog steeds niets bekend, maar waarschijnlijk zijn alle inzittenden van het toestel om het leven gekomen. Vlucht 522, die op weg naar de Tsjechische stad Brno een tussenstop zou maken in Athene, zou volledig vernietigd zijn. Wrakstukken liggen verspreid over een groot gebied.

Eén van de straaljagerpiloten blijkt verklaard te hebben dat de co-piloot ineengezakt in zijn stoel zat, en dat de piloot niet op zijn plaats aanwezig was. Een kaping kan hierdoor niet uitgesloten worden, maar er is ook geen verder bewijs dat er sprake zou zijn van een aanslag.

Omdat de straaljagerpiloten ook hebben bevestigd dat de zuurstofmaskers in het toestel naar beneden waren gekomen, is het ook mogelijk dat er een probleem was met de zuurstofvoorziening of met het airconditioning systeem. Volgens Reuters ging de laatste communicatie tussen het toestel en de grond ook over problemen met de airconditioning, maar dit is niet bevestigd.

Volgens de Griekse televisie zou één van de passagiers een sms-bericht naar een familielid hebben gestuurd over de situatie in het toestel. Het zou ijskoud aan boord zijn, en de piloten zouden niet meer bij bewustzijn zijn. "De piloot is helemaal blauw geworden", aldus het sms-bericht.

Update 14.04 uur
Inmiddels zijn de vermoedens over het lot van de inzittenden bevestigd door de Griekse autoriteiten. Alle 121 inzittenden van het toestel zijn om het leven gekomen. Berichten dat er tachtig kinderen in het toestel zouden hebben gezeten worden ontkend; het zou gaan om 111 volwassenen en tien kinderen.


Een Boeing 737 van Helios op de luchthaven van Athene op archiefbeeld
- foto Harri Koskinen