Homo's beledigd door Jamba-ringtone

Icoon opmerkelijk nieuwsHomoseksuelen voelen zich beledigd door een ringtone van belbedrijf Jamba, waarin de draak wordt gestoken met hun seksuele geaardheid. Na het downloaden van de belmelodie met de naam 'homo' hoort de gsm-bezitter bij het afgaan van de telefoon een zijige mannenstem 'tring... tringelingeling' zeggen.

"En hoewel ik echt niet zo gevoelig ben, vind ik het toch wel ver gaan om in 2005 alle clichťs die er zijn te verzamelen in een ringtone. Wat krijgen we nog meer: joden, Surinamers?", zegt iemand op het internetforum van Gaykrant.nl. Andrť van Wanrooij van de Homo Lesbische Federatie Nederland (HLFN) kan de boosheid begrijpen, vooral omdat Jamba haar produkten voornamelijk aan jongeren probeert te slijten. "Juist onder die groep neemt de tolerantie jegens homoseksuelen hard af", stelt Van Wanrooij.

De HLFN is echter niet van plan stappen te ondernemen. "Als we alle uitwassen moeten bestrijden, hadden we daar met zijn vijftienen een dagtaak aan. Het is beter de groeiende homohaat bij de bron aan te pakken en dat betekent betere voorlichting geven op scholen. Die mijden het onderwerp nu", zegt Van Wanrooij. Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, noemt alle aandacht wat overdreven. "Een beetje zelfspot kan geen kwaad", zo stelt Krol nuchter vast.