'Aantal meisjesbesnijdenissen sterk onderschat'

Sindoro had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsVolgens de Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN) worden er jaarlijks veel meer in Nederland wonende meisjes besneden dan de schatting van de overheid, een aantal van 50 per jaar in heel Nederland. In elke stad waar mensen wonen die afkomstig zijn uit zogenoemde risicolanden, komt besnijdenis enkele tientallen malen per jaar voor, zegt de FSAN.

Zahra Naleie, algemeen coördinatrice van de FSAN, zegt dat het alleen al in Amsterdam gaat om 50 gevallen per jaar. Daarnaast zou het in andere grote steden als Rotterdam, Den Haag en Tilburg om tientallen gevallen per jaar gaan. De overheidsschatting komt van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg vandaan, die eerder dit jaar een rapport heeft uitgegeven waarin de raming van 50 meisjesbesnijdenissen per jaar wordt genoemd.

Meisjesbesnijdenissen kennen geen vaste procedure. In de meest ernstige variant worden de clitoris, kleine schaamlippen en een deel van de grote schaamlippen weggesneden. Ook wordt soms de vagina deels dichtgenaaid. De meisjesbesnijdenissen komen zowel bij christenen als bij moslims voor. De meeste meisjesbesnijdenissen worden overigens buiten Nederland uitgevoerd, zowel in Europese landen als in het land van herkomst, zoals Somalië, Nigeria, Kenia en Uganda.