Gesluierde kan gevangene niet bezoeken

Icoon Binnenlands nieuws Het is niet toegestaan om volledig gesluierd je echtgenoot in de gevangenis te bezoeken. Dat heeft de beroepscommissie voor het gevangeniswezen in een zaak geoordeeld. Een klacht van een gevangene, die de zaak aanhangig maakte, is daarmee niet-ontvankelijk verklaard.

Een gesluierde vrouw was vaak niet in de gelegenheid haar echtgenoot te bezoeken, omdat ze tegenover mannen vanwege haar geloof weigert haar sluier af te doen. Omdat bij de bezoekersingang identificatie nodig is en er regelmatig enkel mannen werkzaam waren, gaf dit problemen met betrekking tot de toegang. Daarover diende haar man in de gevangenis een klacht in.

Die werd in eerste instantie door de beklagcommissie van De Boschpoort de man in het gelijk gesteld. De commissie was van mening dat de inrichting uit respect voor het geloof van bezoekers moet proberen een vrouwelijk personeelslid bij de bezoekersingang te hebben.

De gevangenisdirecteur geeft aan dat dit niet altijd mogelijk is. Daarnaast benadrukt hij het belang van de identificatie. Deze is volgens hem noodzakelijk om de veiligheid van personeel, gedetineerden en bezoekers te garanderen. Daarom moeten bezoekers zich legitimeren. Ze dienen daarbij hun hele gezicht - dus niet alleen de ogen - te tonen, zodat dat kan worden vergeleken met hun pasfoto.