Mars Reconnaissance Orbiter gelanceerd

Icoon Wetenschappelijk nieuws De onbemande Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is vanmiddag met succes gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. Het ruimtevaartuig moet gaan uitzoeken of er ooit langdurig vloeibaar water aanwezig is geweest op Mars. Dat er water heeft gestroomd op Mars is al verschillende keren aangetoond, maar het is nog onduidelijk of dit er lang genoeg was om het ontstaan van leven een kans te geven.

De lancering van de vlucht is deze week twee keer uitgesteld in verband met mogelijke problemen. De eerste lancering werd afgeblazen omdat er een fout in het navigatiesysteem van een soortgelijke draagraket werd gevonden. Daarom heeft de NASA eerst de Atlas V-draagraket van de MRO grondig onderzocht om te kijken of de fout daar ook in voorkwam. Dit bleek niet het geval te zijn.

De tweede lanceerpoging werd afgeblazen vanwege een rare waarneming van een instrument in de brandstoftank. Omdat er te weinig tijd was om dit afdoende te onderzoeken moest de lancering opnieuw afgebroken worden. Ook hier bleek het overigens om loos alarm te gaan.

Nu de MRO dan eindelijk is gelanceerd, begint er een reis van zeven maanden voor het ruimtevaartuig. In maart 2006 zal de MRO als het goed is bij Mars aankomen, waarna er nog zes maanden nodig zijn om het vaartuig met de juiste snelheid in een goede baan om Mars te brengen.


De lancering van de Atlas V-draagraket met de MRO aan boord - foto NASA