Groot-Brittanni? gaat 10 extremisten uitzetten

In Groot-Brittannië zijn gisteren tien buitenlanders gearresteerd die als staatsgevaarlijk worden beschouwd. Ze zullen het land worden uitgezet. Onder hen is de geestelijk leider van Al Qaeda in Europa, de 44-jarige Jordaniër sheik Omar Mahmoud Abu Qatada. Hij zat eerder vast in een Londense cel tussen eind 2002 en 2005, totdat een Engelse rechter besliste dat hij zonder aanklacht niet langer vast mocht worden gehouden. Sedertdien had hij huisarrest.

Een Spaanse rechter noemde Abu Qatada ooit de leider van de jihadstrijders in Groot-Brittannië. Hij beschuldigde hem ervan terroristen in Algerije, Tunesië, Tsjetsjenië, Bosnië en Afghanistan te hebben geïnspireerd. In Jordanië werd hij in 1998 bij verstek veroordeeld vanwege betrokkenheid bij aanslagen. Hij werd echter nooit uitgeleverd, omdat hij in 1994 voorlopig asiel kreeg in Groot-Brittannië en dat land niet uitlevert aan Jordanië. Dat gaat nu veranderen, want er zijn afspraken gemaakt met zijn moederland, dat heeft toegezegd Abu Qatada goed te zullen behandelen.

Sinds 1998 hebben veel terroristen, voordat zij gearresteerd werden, contact gehad met Abu Qatada. Zoals daar zijn: Zacharias Moussaoui (de 20e kaper van 11/9), de voor terreur veroordeelde Tunesische profvoetballer Trabelsi en bomschoenman Richard Reid. De Marokkaan die waarschijnlijk de mobieltjes leverde voor de aanslagen in Madrid, bezocht de moskee van Abu Qatada. De Spaanse Al Qaeida-leider Abu Dahdah, die vorige maand in een Spaanse gevangenis in elkaar werd geslagen, ontmoette tussen 1995 en 2000 Qatada zeventien keer.

Premier Tony Blair liet vorige week al weten dat radicale islamitische predikers niet meer worden getolereerd en zullen worden uitgezet. Minister Charles Clarke van Binnenlandse Zaken liet gisteren weten dat ''de omstandigheden zijn veranderd'' en dat radicale imams niet langer op gastvrijheid in Groot-Brittannië hoeven te rekenen.

Bakri
Gisteren werd overigens in Libanon de radicale islamitische geestelijke Omar Bakri Mohammed gearresteerd. Hij werd echter al snel weer vrijgelaten. In Groot-Brittannië loopt tegen Bakri een justitieel vooronderzoek in verband met opmerkingen over de bomaanslagen in Londen. Naar eigen zeggen zal hij binnenkort terugkeren naar Brits grondgebied.

Update 13:37
Omar BakriDe Britse regering heeft laten weten dat Omar Bakri niet terug mag keren naar Groot-Brittannië. De 45-jarige Bakri, die zowel de Libanese als Syrische nationaliteit heeft, woonde al ruim 20 jaar in Londen. Volgens minister Clarke is zijn aanwezigheid echter ''niet langer bevorderlijk voor het publieke welzijn.''

Bakri wekte de woede op van de Britse overheid door te stellen dat moslims nooit moslims mogen aangeven die een aanslag voorbereiden. De islam zou verbieden dat te doen. Wel zou een moslim een broeder die verkeerde gedachte heeft, moeten pogen te overtuigen van zijn ongelijk. Ook liet hij vorig jaar nog weten geen moeite te hebben met gijzelingsacties op Britse scholen door terroristen, mits ''de juiste motieven'' daaraan ten grondslag zouden liggen.

Imam Bakri Mohammed, een bewonderaar van Osama bin Laden, kwam overigens eerder onder meer in het nieuws toen zijn organisatie in 2003 de aanslagplegers van 11-9-2001 in de VS wilde herdenken. In 2002 liet hij weten dat ook Nederland doelwit zou worden van bloedige aanslagen als ons land niet stopte met het arresteren van moslims.