Werknemers gedupeerd door 'faillissement' bedrijf

IcoonDe eigenaar van een Assense drukkerij heeft zijn vijf werknemers gedupeerd door hen voor te houden een faillissement te hebben aangevraagd. Daar blijkt nu echter helemaal geen sprake van geweest, waardoor de vijf geen recht op een uitkering hebben.

In juli werd het vijftal naar huis gestuurd met de mededeling dat het failissement van de drukkerij was aangevraagd. Bij de rechtbanken in Assen en Groningen blijkt er echter helemaal geen faillissement uitgesproken te zijn over het bedrijf, dat voornamelijk tijdschriften drukte. Wel heeft de eigenaar zijn bedrijf volgens de Kamer van Koophandel op 2 augustus beëindigd, tegelijk met een ander bedrijf van hem in het Groningse Sappemeer.

"Dit is het ergste wat het personeel kan overkomen", aldus Cees Peijster van FNV Kiem. "Gelukkig zien we dit in de grafische sector heel zelden, hooguit eenmaal per jaar. De werknemers kunnen nu alleen nog maar zelf het faillissement van de werkgever aanvragen. Ze zullen dat ook doen, maar tot dat uitgesproken is kan nog wel twee maanden duren. Zolang kunnen ze geen uitkering aanvragen," aldus de vakbondsman.

Peijster hoopt bij de uitkeringsinstantie UWV nog iets te kunnen betekenen voor de ex-werknemers, die het salaris van de maand juli en daarnaast hun vakantiedagen nog tegoed hebben. "Maar ik weet toch al wat het antwoord is: nee. Ze mogen het gewoon niet. Pas als het faillissement is uitgesproken kunnen de mensen maximaal drie maanden salaris krijgen", aldus een sombere Peijster. Eén van de werknemers vermoedde al dat er iets niet in de haak zat. "Er werd alleen maar uitgegeven, er kwam nauwelijks iets binnen", zo zegt hij. Ook plaatste de werknemer vraagtekens bij het onderkomen van het bedrijf: "een enorm pand voor een starter. Dat alleen kostte al 5000 euro huur per maand.".

In juni gaven de werkgever en zijn vrouw nog een interview in een plaatselijke huis-aan-huisblad waarin hij grootse plannen voor een werkgelegenheidsproject in samenwerking met de gemeente Assen aankondigde. Daarbij zouden werklozen bij de drukkerij aan de slag kunnen, waarbij ze intern zouden worden opgeleid.