Vlaams Belang geeft fout bericht toe

Icoon politiek buitenland nieuwsHet tijdschrift van de partij Vlaams Belang in Sint-Niklaas excuseert zich in de nieuwste editie voor foutieve berichtgeving. In de vorige uitgave werd gemeld dat een aantal allochtone jongeren vandalisme hadden gepleegd op een begraafplaats. Volgens het Vlaams Belang werd door de overheid ten onrechte verzwegen dat de grafvernielers van allochtone komaf waren. In het artikel stond verder dat een cultuur die geen respect meer heeft voor de doden en voor symbolen van een ander geloof, een ontspoorde cultuur is.

Hoofd-commissaris en burgemeester Freddy Willockx (SP.a) van Sint-Niklaas reageerde fel op de berichtgeving en zei dat de daders autochtone Belgen waren. Het Vlaams Belang excuseert zich nu voor de canard: ''Een normaal goed ingelichte bron had ons verteld dat de opgepakte daders allochtonen waren. Blijkbaar werden we slecht ingelicht en in dat geval verontschuldigen we ons hiervoor bij onze lezers.''

Volgens Willockx zet het Belang met 'dit soort' foute berichtgeving aan tot discriminatie, haat en geweld, en wil hiermee de inwoners van vreemde nationaliteit in de stad stigmatiseren. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas legde over deze zaak een klacht neer bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Dat leidde weer tot boosheid van het Vlaams Belang, die dergelijke commotie over één fout berichtje ''onbegrijpelijk'' noemde.