CDA: massaal protest tegen spermashow

SpermadonorCDA-Kamerlid Joop Atsma gaat vragen stellen aan de ministers Hoogervorst (Volksgezondheid), Donner (Justitie) en staatssecretaris Van der Laan (Media) over de uitzending van het tv-programma 'Ik wil je kind en verder niets'. In het programma moet een ongehuwde vrouw uit een groep mannen een spermadonor kiezen. Tv-zender Talpa wil eind augustus een proefuitzending op de buis brengen.

Atsma noemt het idee 'volstrekt verwerpelijk' en hoopt op een massaal verzet onder de tv-kijkers. De politicus meent dat het programma in strijd is met de embryowet, welke het commerciŽle gebruik van eicel en sperma verbiedt. "Je zult maar het kind zijn van zo'n show", verzucht de CDA'er. Hij veronderstelt dat het programma ook in strijd is met de internationaal vastgelegde rechten van het kind.

Volgens Talpa maakt het programma deel uit van een competitie waarin vijf tv-producenten een concept voor een nieuwe serie op de buis mogen brengen. "De 'pilot' die van de kijkers de meeste stemmen krijgt, komt als serie op de buis", aldus een woordvoerder van de zender van John de Mol. Atsma hoopt dat de weerstand tegen het programma zo groot zal zijn, dat er geen verbod nodig is. In 2001 leidden eerdere ideeŽn voor het programma ook al tot Kamervragen van Atsma. De plannen werden destijds uiteindelijk naar de prullenbak verwezen.