Website kiest 'wanbetaler van de dag'

Icoon Financieel nieuwsAanset, een grafisch bedrijf uit Zoetermeer, heeft de dubieuze eer de eerste wanbetaler van de dag te zijn. Op de website Incassoregister.nl wordt dagelijks een bedrijf aan de digitale schandpaal genageld die herhaaldelijk weigert een rekening te betalen. Aanset had een bedrag van 41,65 euro openstaan aan onbetaalde rekeningen.

"In Nederland heb je zo'n 12.000 bedrijven die stelselmatig niet betalen. Dat stuit me ongelooflijk tegen de borst", zegt Hans van Heertum, de bedenker van het initiatief. Incassoregister.nl is een database van 400 incassobureaus en 250 deurwaarders. Om gegevens in te zien moet je een abonnement nemen, de wanbetaler van de dag wordt echter op de voor iedereen toegankelijke frontpage van de site gezet.

Juridisch adviseur Peter Grootenboer noemt de actie een afpersingsmiddel. "Ik zou meteen naar de rechter stappen als ik op zo'n site vermeld werd. Incassobureaus incasseren alleen maar, ze weten niet waarom iemand niet betaalt. In de wet staat niet dat dit niet mag, maar met zo'n vermelding kun je onevenredig veel schade aanrichten", aldus Grootenboer. Richard Beijnon van ICT Search, een bedrijf dat vanwege een schuld van ruim 1400 euro aan de digitale schandpaal werd genageld, zinspeelt inderdaad op juridische actie. "Ik heb weleens een mailtje van die club gekregen, maar die schuld zegt me niets. Ik ga nu eerst even kijken of de site wat voorstelt, maar als daar mijn naam kapot gemaakt wordt, onderneem ik zeker stappen."

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft inmiddels in een verklaring laten weten een onderzoek in te stellen. Volgens een woordvoerder van het CPB kan een vermelding onevenredig veel schade aanrichten.