Discovery veilig geland in CaliforniŽ

patje30, ziggyziggyziggy en aswin (herschreven!) hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuws Mission Control Houston heeft de bemanning van de space shuttle Discovery vandaag opnieuw verzocht om de landing uit te stellen. De weersomstandigheden op het ruimtevaartcentrum Kennedy in Florida zijn namelijk niet goed genoeg om de veiligheid van de bemanning volledig te kunnen garanderen. De landing stond gepland voor 11.07 uur vanochtend.

De tweede kans om in Florida te landen is ťťn ronde om de aarde later. Het ruimteveer zou dan om 12.43 uur Nederlandse tijd landen. Mocht dat ook niet lukken, dan zijn er voor vandaag nog uitwijkmogelijkheden naar de Edwards Air Force Base in CaliforniŽ en naar de White Sands Space Harbor in Nieuw-Mexico. In het uiterste geval kan het ruimteveer morgen ook nog landen op diverse tijdstippen.

De zeven-koppige bemanning sprak er zijn begrip voor uit dat zij nog een rondje om de aarde moesten maken. "We begrijpen hoe instabiel het weer in Florida is, dus we zijn niet verrast", aldus Shuttle-commandant Eileen Collins in een reactie.

De landing wordt over de hele wereld op de voet gevolgd nadat de landing van de vorige space shuttle-missie in 2003 totaal mis ging. De Columbia ontplofte toen tijdens de afdaling door een defect hitteschild, waarbij alle bemanningsleden om het leven kwamen.

Update 12.26 uur
Omdat het weer in Florida slecht blijft, is de landing van de Discovery verplaatst naar CaliforniŽ. Om 14.12 uur Nederlandse tijd zal de shuttle proberen te landen op de Edwards Air Force Base in de Mojavewoestijn. Het weer is daar prima, met slechts een licht briesje.

Update 14.15 uur
De Discovery is zojuist veilig geland op de luchtmachtbasis Edwards in CaliforniŽ. Om 14.12 uur, precies volgens plan, landde de space shuttle na twee weken in de ruimte te zijn geweest.


De Discovery tijdens de landing - foto NASA