Donner om opheldering gevraagd over tbs'er

Icoon misdaad nieuwsDe PvdA en de VVD zijn geschokt over het nieuws dat opnieuw een gevaarlijke tbs'er is ontsnapt. Gisteren maakte de politie bekend dat de 34-jarige Marciano Ernst is weggelopen uit een kliniek in het Brabantse Halsteren. VVD-kamerlid Frans Weekers wil van Donner weten of alle afspraken die de bewindsman onlangs met de Kamer maakte worden nagekomen.

De Surinamer Ernst mocht zonder begeleiding rondlopen op het terrein van de geestelijke gezondheidskliniek, en kon donderdag zonder problemen van het niet afgesloten terrein aflopen. Volgens het politiebericht kan de man gewelddadig worden op het moment dat hij zijn medicijnen niet gebruikt. De man werd in 1997 veroordeeld wegens een geweldsdelict in Rotterdam.

Marciano Ernst
De 34-jarige Marciano Ernst

Tijdens het debat naar aanleiding van de in juni ontsnapte Wilhelm Schippers, die tijdens zijn vlucht een moord pleegde, zei minister Donner de Kamer toe dat voortaan 48 uur na het ontsnappen van een tbs'er de media wordt ingeseind. Conform deze nieuwe richtlijn gaf het Openbaar Ministerie gisteren een foto en het signalement vrij. VVD'er Weekers is blij dat dit inderdaad gebeurd is, maar zet vraagtekens bij de omstandigheden rond de ontsnapping. "Hoe kan het dat er gesloten paviljoens zijn, zonder kennelijk enige vorm van toezicht? Je zit toch niet voor niets in zo'n kliniek. Justitie heeft zelf toegegeven dat deze man gevaarlijk is. Ik zou dan zeggen: 'bij twijfel niet oversteken."

Aleid Wolfsen van de PvdA deelt de schrik van Weekers. Hij betwijfelt of Justitie wel voldoende oog heeft gehad voor de veiligheid toen besloten werd dat Ernst onbegeleid op het terrein van de GGZ-kliniek mocht rondlopen. Volgens Wolfsen maakt de situatie in Halsteren 'een nogal naïeve indruk'. Overigens zullen een aantal Kamerleden binnenkort werkbezoeken afleggen aan verschillende klinieken, waarna in het najaar een nieuw debat plaatsvindt over het tbs-beleid.