Cubaanse zanger Ibrahim Ferrer overleden

thomas26 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Muziek nieuwsIn de Cubaanse hoofdstad Havanna is zaterdag de zanger Ibrahim Ferrer (78) overleden. Ferrer werd vooral bekend door zijn deelname aan de Buena Vista Social Club, een project van filmmaker Wim Wenders en muzikant Ry Cooder waarin een aantal Cubaanse muzikanten op leeftijd de hoofdrol speelden.

Ferrer, de zanger met de onafscheidelijke pet, was onlangs ziek teruggekeerd van een Europese tournee, en belandde een paar dagen geleden met maagklachten in het ziekenhuis. Hij trad vorige maand nog op op het North Sea Jazz Festival in Den Haag, en zou later dit jaar opnieuw optreden in Nederland. Na Compay Segundo en Rubén Gonzalez, die beiden in 2003 overleden, is Ferrer het derde kopstuk van de Buena Vista Social Club die het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld.

De film en de cd van de Buena Vista Social Club waren eind jaren negentig een muzikale sensatie, en zorgden voor internationale aandacht voor de Cubaanse muziekcultuur. Ferrer bracht daarna nog twee solo-cd's uit, de 'Buena Vista Social Club Presents Ibrahim Ferrer' in 1999 en 'Buenos Hermanos' in 2003. In 2000 viel hem de Latijnse Grammy ten deel als 'beste nieuwe artiest'. Ferrer, die al jong als straatzanger aan de weg timmerde en op veertienjarige leeftijd zijn professionele muzikale loopbaan was begonnen, verkreeg in de jaren vijftig al een grote nationale bekendheid in zijn land, met zijn indringende stemgeluid en zijn emotionele uitvoering van Cubaanse liederen.

Ibrahim Ferrer (1927 - 2005)
Ibrahim Ferrer (1927 - 2005), met onafscheidelijke pet