Quotes op filmposters blijken verzonnen

Je ziet het vaak op filmposters: lovende teksten uit recensies over hoe goed de film wel niet is. Misschien heb je je weleens afgevraagd of die teksten wel klopten. Sony Filmstudio's is nu tegen de lamp gelopen. Het bedrijf moet 1,2 miljoen euro schadevergoeding aan filmbezoekers betalen omdat er zinnen uit niet-bestaande filmrecensies op de posters zijn gezet.

Bij de films 'Hollow man' en 'A knight's tale' uit 2001 zijn quotes op de filmposters van de recensent David Manning te lezen. Achteraf bleek echter dat deze man helemaal niet bestond en dat Sony de teksten zelf had bedacht. De rechter heeft nu besloten dat iedereen die een van de twee films heeft gezien, vier euro kan terugvorderen via een terugbetalingsregeling van Sony. Overigens weigert de studio nog altijd commentaar en geeft het geen enkele wettelijke aansprakelijkheid toe. Volgens het bedrijf zijn twee medewerkers verantwoordelijk voor de vervalsingen. Mochten er niet genoeg claims komen om de 1,2 miljoen op te maken, dan gaat het restant naar een goed doel.

Overigens zijn er nog meer films waarover de niet bestaande David Manning geweldig commentaar had. Zo staan er quotes van hem op promotiemateriaal van 'The patriot', 'Vertical limit' en 'The animal'. Hij noemde acteur Heath Ledger 'de heetste nieuwe ster van dit jaar' voor zijn rol in 'A knight's tale'.


"De heetste nieuwe ster van dit jaar!"