Dylan-song 'veranderde de wereld'

Icoon Muziek nieuws'Like A Rolling Stone' heeft de wereld veranderd. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het Britse tijdschrift Uncut. Het lied van singer-songwriter Bob Dylan is de nummer één in een lijst van muziek, films, tv-shows en boeken die inspireerden, shockeerden of een nieuw tijdperk inluidden.

Verschillende beroemde artiesten hielpen mee met het samenstellen van de lijst. Zo koos Beatle Paul McCartney voor 'Heartbreak Hotel' van Elvis Presley als persoonlijke eye-opener. "Alsof hij het uit de krochten van de hel zingt. Muzikaal gezien is het perfect", stelt Sir Paul. Behalve McCartney waren Noel Gallagher (Oasis), Keith Richards (Stones), Brian Wilson (Beach Boys), Lou Reed en acteurs als Edward Norton, Robert Downey Jr en Juliette Lewis betrokken bij het samenstellen van de lijst.

De meest invloedrijke film in de lijst is 'A Clockwork Orange' van regisseur Stanley Kubrick. De eerste twee delen van The Godfather staan gezamenlijk een plek lager, op nummer zes. Het hoogstgenoteerde boek is Jack Kerouac's On the Road, op negentien in de lijst.

De top 10
1. Bob Dylan - Like a Rolling Stone (lied)
2. Elvis Presley - Heartbreak Hotel (lied)
3. The Beatles - She Loves You (lied)
4. The Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction (lied)
5. A Clockwork Orange (film)
6. The Godfather en The Godfather II (film)
7. David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust (album)
8. Taxi Driver (film)
9. Sex Pistols - Never Mind The Bollocks Here's the Sex Pistols (album)
10. The Prisoner (tv-serie)