Brandweerman 'doof' na ontgroeningsgrap

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuws Van je collega's moet je het hebben. Dat zal een brandweerman van ECN in Petten zeker niet gedacht hebben. Wat een ludieke ontgroening door collega's zou zijn, werd uiteindelijk een incident met grote gevolgen. Een tweetal collega's bestookte de man met vuurwerk. Uiteindelijk hield het slachtoffer een chronisch oorsuizen aan het voorval over.

Jan Maarten Kaan uit Petten, het slachtoffer, was destijds (november 2003) net begonnen bij de bedrijfsbrandweer van ECN. Als ludieke ontgroeningsgrap gooide een collega, een nu 57-jarige hoofd brandwacht uit Tuitjenhorn, een rotje tot ontploffing in het laadruim van zijn busje. In het busje was Kaan aan het klussen.

De 'grappenmaker' was via zijn chef in het bezit van het vuurwerk gekomen. Na het voorval werden beiden geschorst gedurende een intern onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat de veiligheid niet in het geding was geweest. Ook zou het slachtoffer geen blijvende schade aan het voorval overhouden. De twee kregen een reprimande.

Voor Kaan gaf de afwikkeling van de zaak geen gerechtigheid. Daarom stapte hij later naar de politie. Sindsdien werd hij door zijn collega's met de nek aangekeken. Zo ontstond volgens ECN-woordvoerder H. IJskes een 'onwerkbare situatie' bij de bedrijfsbrandweer. Met als gevolg dat Kaan nu wordt ontslagen. De twee daders blijven wel in dienst bij ECN.

Dader al eerder in de fout
Het was niet de eerste keer dat de dader een dergelijke grap uithaalde. In de jaren negentig gooide hij al eens vuurwerk tussen de benen van een chef, die op dat moment aan het werk was met een slijptol. En even voordat hij Kaan te grazen nam, had hij een slapende collega in de meldkamer laten opschrikken.

Donderdag was de uitspraak van de Alkmaarse politierechter. Die achtte het tweetal schuldig en legde een werkstraf en voorwaardelijke celstraf en een geldboete op. Intern is volgens de woordvoerder van ECN de zaak afgesloten.