Coppola gaat boek Jack Kerouac verfilmen

On The RoadAl tientallen jaren wordt er over gepraat en nagedacht, maar nu lijkt het toch eindelijk te gaan gebeuren. Regisseur Francis Ford Coppola wil de legendarische beatroman 'On the Road' van schrijver Jack Kerouac verfilmen. Coppola heeft scenarioschrijver Jose Rivera en regisseur Walter Salles (The Motorcycle Diaries) aangetrokken om de film op poten te zetten.

On the Road kwam in 1957 uit, maar werd zes jaar eerder al geschreven door Kerouac (1922-1969). Het is het waargebeurde verhaal van een groep jonge kunstenaars die eind jaren veertig liftend door de Verenigde Staten trok, onderweg in aanraking komend met drugs, seks en jazz. Onder meer dichter Allen Ginsberg en schrijver William S. Burroughs figureren in het verhaal, dat zich centreert rond Kerouac's alter-ego Sal Paradise en diens maat Dean Moriarty (IRL: Neal Cassady).

Volgens de filmmakers is het verhaal 'van alle tijden', en is het geen probleem dat het zich ruim vijftig jaar geleden afspeelde. Coppola heeft de filmrechten van het boek sinds 1979 in handen, maar kon On the Road naar eigen zeggen nog geen recht doen. "De juiste combinatie van regie en script is nu pas gevonden", aldus de 66-jarige regisseur. Wie de hoofdrollen gaan vertolken is nog niet bekend.

Neal Cassady en Jack Kerouac
Hoofdpersonen Dean Moriarty en Sal Paradise uit On the Road,
IRL bekend als respectievelijk Neal Cassady en Jack Kerouac