Vodafone teruggefloten door rechter

DHFC had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuwsTelecombedrijf Vodafone is verplicht gesteld twee krantenadvertenties te rectificeren. De voorzieningenrechter in Haarlem heeft dit bepaald. Deze meent dat er sprake is van consumentenmisleiding door Vodafone. In de advertentie werd geclaimd dat mobiel bellen in het buitenland met Vodafone "altijd het goedkoopst" is. Daarnaast vergeleek Vodafone in de advertenties eigen tarieven voor mobiel bellen vanuit en in het buitenland met een aantal concurrenten.

In de rechtszaak, aangespannen door KPN, vond rechter A.J. van de Meer de tarievenvergelijking onjuist en onvolledig, omdat deze volgens Van der Meer niet kunnen worden gecontroleerd door de consument. Ook vindt de rechter dat Vodafone ten onrechte zegt dat zij de goedkoopste maatschappij zijn bij een gesprek van minimaal anderhalf minuut. KPN heeft volgens Van der Meer voldoende bewijzen laten zien waarin blijkt dat dit lang niet altijd zo blijkt te zijn.

Vodafone dient nu binnen korte tijd de advertenties te rectificeren en mag daarnaast niet meer de slogan "Voordeliger dan met Vodafone op vakantie kan niet" gebruiken. Doet het telecombedrijf dit niet, dan hangt er een boete van maximaal 500.000 euro boven het hoofd van Vodafone.