Filmpje Filip Dewinter wekt woede justitie

De voorman van het Vlaams Belang, Filip Dewinter, heeft de Belgische justitie boos gemaakt door een link naar een filmpje op zijn website te zetten waarin jonge crimineeltjes de hoofdrol spelen. De Belgische wet op de jeugdbescherming verbiedt de publicatie en verspreiding van beelden waaruit de identiteit van minderjarigen kan blijken. Het parket van Antwerpen start nu dan ook een opsporingsonderzoek naar de politicus.

Op het filmpje is te zien hoe een aantal jongens van vermoedelijk Noord-Afrikaanse komaf bezig is een auto open te breken. Zo doet een jong knaapje minutenlang verwoede pogingen een raam in te trappen. Volgens Dewinter is het filmpje in het voorjaar gemaakt door een ''moegetergde'' buurtbewoner van de Somerstraat in Antwerpen. In het filmpje is de datum echter zwart gemaakt. Vlak voor het eind van het filmpje (op circa 22 seconden) trilt het beeld en komt de datum boven het zwarte vlakje uit. Daardoor is te zien is dat de beelden van april 2004 dateren.

Het Belgische parket zegt ook dat de beelden vorig jaar geschoten zijn, namelijk op 24 april 2004. De twee jongens, die toen 12 en 15 jaar waren, werden volgens het parket ter beschikking gesteld van de jeugdrechter. Dewinter beweert dat de twee meteen weer zijn vrijgelaten.

-
De link naar het filmpje. En een mirror, (via weblog VKmag).