Coalitie is tegen Turkije bij EU

Aka-Zigor had ons via de nieuws-submit te melden:

De erkenning van Cyprus lijkt voor Turkije opnieuw een struikelblok te worden in het toetredingsproces met de EU. Nadat de Franse premier De Villepin dinsdag liet weten dat Turkije Cyprus expliciet moet erkennen, liet de Turkse premier Erdogan vandaag weten dat Turkije geen nieuwe voorwaarden zal accepteren.

Volgens de regeringspartijen CDA en VVD moet Europa daarop de deur voor Turkije dichthouden en niet beginnen aan de onderhandelingen in oktober. "Nederland moet dat helpen blokkeren", stelt Tweede-Kamerlid Van Baalen (VVD). Hij wordt bijgestaan door zijn CDA-collega Van Dijk. "Als dit zo blijft kun je moeilijk rond de tafel gaan zitten. Als je bij een club van 25 wil horen kun je niet zeggen: ééntje lust ik niet", aldus Van Dijk.

Tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap werd in december van het vorige jaar afgesproken dat Turkije besprekingen over het Europees lidmaatschap mag beginnen. De Turkse regering hoefde Cyprus nog niet expliciet te erkennen, maar moest dat wel indirect doen door het Douaneverdrag te tekenen. Ankara tekende het verdrag, maar nam in een aparte verklaring juist nadrukkelijk afstand van de erkenning.

Volgens De Villepin is de kans groot dat zowel Cyprus als Griekenland nu de onderhandelingen met Turkije zullen blokkeren. Voor het beginnen van de besprekingen is de toestemming van alle huidige EU-lidstaten vereist. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken liet weten dat de bal nu bij de voorzitter van de EU ligt. Op dit moment is Groot-Brittannië dat.