NS zetten dubbeldekker op boot

Ro-Maniak had ons via de nieuws-submit te melden:

Als je met de trein naar Sail Amsterdam 2005 wilt, dan kan dat. Op zich niet zo vreemd, ware het niet dat je ook het laatste stuk - over het IJ van Amsterdam CS naar 'Station Amsterdam-Javakade' - in een heuse dubbeldekker kunt afleggen.

Om ook eens positief in het nieuws te komen heeft de NS een echt treinstel op een voormalige veerboot gezet. De SailTrain, die de eerste varende trein ter wereld is, heeft een lengte van 30 meter, is 6,5 meter breed, weegt 180.000 kilogram en kan circa 60 mensen vervoeren. Volgens NS gaat het ook echt om een varende trein, niet om een trein op een boot, omdat de SailTrain vanuit de cabine van de dubbeldekker wordt bestuurd. Ook zal er een conducteur aan boord zijn die bij vertrek op zijn fluitje zal blazen.

Tot aan Sail vaart de treinboot door het land. Op 17 augustus zal hij deelnemen aan het openingsspektakel, de officiële botenparade vanuit IJmuiden naar Amsterdam. Daarna pendelt de trein tot heen en weer naar Sail. Na het evenement zal de dubbeldekker worden teruggezet op rails en zijn oude taak hervatten.

De treinboot in werking