Dieven Munch schilderijen gefopt

Nood-kloon vertaalde en herschreef voor ons het volgende bericht en gooide het in de nieuws-submit

Twee gemaskerde dieven uit Noorwegen hebben de slag van hun leven geslagen toen ze hotel Continental in Oslo overvielen en drie schilderijen van Edvard Munch meenamen. Althans dat dachten ze. Het hotel was ze echter een slag voor.

Door de recente golf van diefstallen van schilderijen van de wereldberoemde schilder, had het hotel de schilderijen vervangen door kopieën. "Dit is een groot fiasco voor de dieven", aldus hotelmanager Lunde Kolrud. "Het hotel bezit in totaal twaalf echte werken van Munch en die bevinden zich op een goed beveiligde plaats."

De schilderijen waren vervangen door foto's. Het gaat om de werken: 'The Vampire', 'Melangolie' en een zelfportret. Volgens Kolrud waren de lijsten de enige dingen van waarde. De mannen die eerder 'De Schreeuw' uit het Munch museum in Oslo stalen, worden niet verdacht van het uitvoeren van deze overval. "De mannen die deze overval uitvoerden waren amateurs die zichzelf voor schut hebben gezet", aldus een politiewoordvoerder. Een halve kilometer verderop werd een vluchtwagen gevonden.

Het Munch museum mist nog altijd twee werken van de schilder, namelijk 'De Schreeuw' en 'Madonna'. Eerder dit jaar werden drie minder bekende werken gestolen uit een ander hotel, maar deze werden de volgende dag alweer terug gevonden.


'The Vampire' is één van de gestolen 'schilderijen'