Astronauten bezig met reparatie hitteschild

Astronaut Steve Robinson is sinds 10.50 uur (Nederlandse tijd) bezig aan een historische ruimtewandeling. Bijgestaan door zijn collega Soichi Noguchi zal hij het hitteschild van de spaceshuttle Discovery proberen te repareren. Tussen de hittewerende tegels zal beschadigd voegsel worden verwijderd.

De reparatiewerkzaamheden zullen naar schatting ongeveer een uur duren en beginnen rond 13.30 uur. Robinson wordt momenteel vastgezet op een robotarm van achttien meter lang. Deze moet hem onder het ruimtevaartuig brengen, dat met een snelheid van 28.000 kilometer per uur op ongeveer 220 kilometer hoogte om de aarde scheert. Nooit eerder is een hitteschild van een spaceshuttle in de ruimte gerepareerd.

Het beschadigde voegsel kan bij terugkeer in de dampkring voor problemen zorgen. Robinson sprak dinsdag van een 'delicate maar simpele opdracht'. In het ruimteschip heeft de bemanning een ijzerzaagje aangepast om het voegsel weg te zagen. In het verleden werd nooit veel aandacht besteed aan dergelijke beschadigingen, maar na de ontploffing van het ruimteveer Columbia in 2003 wil de NASA geen risico nemen.