Zeker 50 partijen bij Duitse verkiezingen

Voor de verkiezingen van de Duitse Bondsdag op 18 september hebben zich al vijftig partijen opgegeven. Bundeswahlleiter Johann Hahlen, het hoofd van de federale kiescommissie, rekent erop dat er in de loop van vandaag nog nieuwe aanmeldingen bijkomen. Partijen kunnen zich nog opgeven tot middernacht.

Van de vijftig zullen maar een handjevol partijen daadwerkelijk in de Bondsdag terechtkomen. Duitsland kent een kiesdrempel van vijf procent, welke ongetwijfeld voor de meeste partijen te hoog zal blijken. Een nieuwkomer die wel wordt geacht de kiesdrempel te slechten is de Linkspartij, een bondgenootschap tussen de PDS, de opvolger van de voormalige DDR-staatspartij SED, en afvalligen van de regerende SPD van Bondskanselier Gerhard Schröder.

Volgens sommige opiniepeilingen kan de partij van oud-SPD-voorzitter Oskar Lafontaine en PDS-coryfee Gregor Gysi zelfs de derde partij van het land worden, achter de christen-democratische CDU/CSU en de sociaal-democratische SPD. Schröder meldde echter onlangs de Linkspartij niet als potentiële regeringspartij te zien. Behalve de drie genoemde partijen zullen waarschijnlijk de Grünen en de liberale FDP boven de kiesdrempel uitkomen.