Laatste actie om REM-eiland te redden

De lokale politieke partij Noordwijk Totaal wil een laatste poging wagen om het vroegere REM-eiland, dat 7 mijl uit de kust van Noordwijk ligt, van de slopershamer te redden. Vorige week liet Rijkswaterstaat weten het kunstmatige REM-eiland (platform) te gaan slopen omdat verkoop door nieuwe regelgeving onmogelijk is.

Noordwijk Totaal weigert zich echter neer te legggen bij dit ''grote verlies van een stukje erfgoed voor de kust van Noordwijk''', en gaat de kwestie op de politieke agenda zetten. Vanaf het REM-eiland werden vanaf 15 augustus 1964 radio- en televisieprogramma's uitgezonden verzorgd door de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM) onder de namen Radio Noordzee en TV Noordzee. Deze laatste was de eerste commerciële tv-zender van Nederland. Lang duurde dat feest echter niet, want op 17 december 1964 werden de uitzendingen vanaf het platform verboden. Omdat het met poten op de grond stond viel het onder andere regels dan bijvoorbeeld het zendschip van het commerciële Radio Veronica, dat niet aangepakt kon worden.

Het REM-eiland stond hierna leeg totdat in 1974 Rijkswaterstaat het overnam. De grote zendantenne werd verwijderd en op het platform werd een meetstation ingericht: "Meetpost Noordwijk". Maar dat is nu ook overbodig geworden en daarom wil Rijkswaterstaat er van af. Het platform heeft te kampen met achterstallig onderhoud en de jaarlijkse exploitatiekosten om het in stand te houden zouden zo'n 700.000 euro per jaar bedragen. Doordat nieuwe regels stellen dat bouwwerken op de Noordzee binnen 12 mijl van de kust alleen nog mogen staan als er "een zwaarwegend maatschappelijk" belang is, ziet men geen mogelijkheid een koper te vinden. Deze zou namelijk toch geen vergunning krijgen om iets met het eiland te doen.

Overigens is de TROS voortgekomen uit TV Noordzee op het REM-eiland. In de paar maanden dat er vanaf zee uitgezonden werd, en mensen met amateuristische antennetjes naar veel buitenlandse series konden kijken, meldden zich genoeg leden aan om het omroepbestel te kunnen betreden. Toen in 1974 Radio Veronica middels nieuwe wetgeving het zwijgen werd opgelegd, kregen die hetzelfde voor elkaar.


REM-eiland, hier nog met antenne.

-
Zeer informatieve pagina over de geschiedenis van het REM-eiland.