Beoogde ambassadeur van de VS omstreden

Roland Arnall, door president George Bush naar voren geschoven om ambassadeur van de VS in Nederland te worden, is in eigen land verwikkeld in verschillende juridische procedures. Tienduizenden Amerikanen zijn procedures begonnen tegen Arnalls bedrijf Ameriquest, een hypotheekverstrekker.

De klanten - veelal afkomstig uit lagere inkomensgroepen - zijn van mening dat Ameriquest hun duurdere leningen heeft aangesmeerd dan ze konden betalen, en een hogere rente zou hebben berekend dan was afgesproken. Het bedrijf van Arnall maakte onlangs bekend een bedrag van 325 miljoen dollar te hebben gereserveerd om eventuele schadeclaims af te kunnen kopen.

De voordracht van Arnall moet nog door de Amerikaanse Senaat. Ongetwijfeld zullen de beschuldigingen aan het adres van Ameriquest daarbij ter sprake komen. Miljardair Arnall staat volgens het tijdschrift Forbes 321e op de lijst van rijkste wereldburgers. Volgens The Washington Post heeft Arnall ten minste 12,2 miljoen dollar geschonken dan wel opgehaald voor de herverkiezingscampagne van Bush in 2004.