'Marokko martelde voor de VS'

Volgens advocaat Clive Stafford Smith heeft Marokko een Britse terreurverdachte van Ethiopische komaf gemarteld in opdracht van de VS. De Britse krant The Guardian publiceert vandaag een verslag van wat zij noemen 'uitbestede martelingen' van terreurverdachten in andere landen.

De gemartelde Benyam Mohammed (inmiddels 26 jaar) werd in 2002 in Pakistan opgepakt. Er volgde een jarenlange lijdensweg via detentiecentra in Pakistan, Afghanistan en Marokko, voordat hij naar Guantßnamo Bay werd getransporteerd. Volgens Mohammed kwam hij, voordat hij naar Marokko werd gestuurd, in Pakistan Amerikaanse bewakers tegen die aankondigden dat Arabische folteraars wel raad met hem wisten. Een Amerikaans vliegtuig heeft hem naar Marokko gevlogen.

Penis
Marokkaanse ondervragers hebben Mohammeds penis en borstkas met operatiemessen bewerkt. De folteraars maakten meer dan ÚÚn centimeter lange insnijdingen op zijn geslachtsorgaan. Toen Amerikaanse militairen hem na 18 maanden Marokko kwamen ophalen, waren die ''zichtbaar geschokt'' door zijn verwondingen, aldus Mohammed.

De inlichtingendienst CIA en andere Amerikaanse overheidsdiensten weigeren commentaar op de verhalen over 'uitbestede martelingen'. De Marokkaanse vluchtgegevens waarop The Guardian de hand heeft weten te leggen, komen echter overeen met het relaas van Mohammed. Ook de beschrijving die hij heeft gegeven van de plaats waar hij is mishandeld, komt overeen met het martelcentrum Temara bij Rabat, dat eerder al door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is beschreven.

Voor advocaat Stafford Smith is het duidelijk: ''Dit is gewoon simpelweg het uitbesteden van marteling. Amerika weet dat marteling verkeerd is en laat anderen het vuile werk doen.'' De VS verdenken Benyam Mohammed van het plannen van een aanslag met een vuile bom. De verdachte ontkent dat.