Koning Fahd van Saudi-Arabië overleden

FreedonNadd en Furious hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Koning Fahd van Saudi-Arabië is overleden. Maandag is dat vernomen uit kringen die nauwe banden met de koninlijke familie van van Saudi-Arabië hebben. Diplomaten hebben inmiddels de dood van de koning bevestigd. De Saudische staatstelevisie onderbrak de reguliere uitzendingen en zond in plaats daarvan teksten uit de koran uit. Koning Fahd is 82 jaar oud geworden.

Afgelopen mei werd er al voor het leven van koning Fahd gevreesd toen hij met een longontsteking in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Sinds 1982 was hij koning van Saoedi-Arabië. In 1995 droeg hij na een beroerte de macht in zijn land al grotendeels over aan zijn halfbroer Abdullah (81). Deze zal Fahd nu definitief opvolgen.

Koning Fahd bin Abdul Aziz al-Saud werd in het Westen gezien als een gematigde hervormer en een man die stabiliteit in het altijd roerige Midden-Oosten bracht. Hij was een trouw bondgenoot van de Verenigde Staten, wat tot problemen leidde met radicale moslims in het land. In Saudi-Arabië was er ook onder het bewind van Fahd nauwelijks sprake van democratie en eerbiediging van de mensenrechten. Fahd laat drie vrouwen, acht zoons en vijf dochters achter.

Koning Fahd van Saudi-Arabië (1923 - 2005)
Koning Fahd van Saudi-Arabië (1923 - 2005)