380 Volt in plaats van 220 Volt door elektriciteitsnet

psv had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Belgische Turnhout zijn vanmorgen honderdtwintig gezinnen de dupe geworden van een fout van distributienetbeheerder Iveka. Bij vervanging van een kapotte transformator werd er per ongeluk anderhalve minuut lang, in plaats van de gebruikelijke 220 volt, 380 volt door het elektriciteitsnet gestuurd.

Alle elektrische toestellen die op dat moment in werking waren bij de mensen thuis kregen dus ook 380 volt te verwerken, wat tot grote schade leidde. Jean-Pierre Blomme, woordvoerder van Iveka: "Ik verzeker dat bij alle getroffen gezinnen de schade volledig vergoed wordt."

"De transformator ging iets na zes uur vanochtend kapot. Onze mensen hebben dat defect onmiddellijk opgemerkt en konden de transformator snel vervangen. Maar iets voor 10.30 uur is er tijdens de vervanging een fout gebeurd. Daardoor kregen de elektrische toestellen te veel spanning te verwerken", aldus Blomme. "Iedereen zal vergoed worden. Wij zullen hier echt niet moeilijk over doen", voegt de woordvoerder er nog aan toe.