Topdrukte op zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag, de dag waarop vakantiegangers voor topdrukte op de wegen zorgen, zorgde ook dit jaar weer voor veel files. Rond 13.00 uur vanmiddag werd er in Frankrijk met 750 kilometer aan files een record bereikt. Inmiddels is het aantal files flink afgenomen en staat er nog circa 180 kilometer op de Franse snelwegen, aldus de ANWB die vakantiegangers dit weekend afraadde de weg op te gaan.

De langste files zijn momenteel te vinden op de A9 tussen Orange en de Spaanse grens en op de A75 bij Clermont-Ferrand. Op beide wegen staat ruim dertig kilometer. Reizigers die via Oostenrijk Hongarije binnen willen rijden moeten rekenen op een vertraging van twee uur. De files bij de Zwitserse Sint Gotthardtunnel in zuidelijke richting zijn inmiddels allemaal opgelost. Wel geldt er een vertraging van 2,5 uur voor de tunnel vanuit ItaliŽ.

De alarmcentrale van de ANWB in Lyon kreeg vandaag circa vijfhonderd hulpverzoeken binnen van Nederlandse reizigers. Gisteren waren dit er tweeduizend, wat de indruk wekt dat 'veel mensen het advies ter harte hebben genomen niet de weg op te gaan op zwarte zaterdag', aldus ANWB-woordvoerder Dirk Diepenhorst. De verwachte drukte kwam al om 03.00 uur op gang op de Franse snelwegen. Door een ongeluk stond rond 04.00 uur al een file van vijftien kilometer op de A6, de 'autoroute de soleil'.

Schiphol
De regio Parijs heeft afgelopen vrijdag vakantie gekregen. Daarom staat dit weekend in Frankrijk bekend als het drukste van de zomer. Maar de drukte geldt niet alleen voor de Europese snelwegen. Ook luchthaven Schiphol verwerkt op dit moment meer reizigers dan ooit. Tot nu toe verloopt dit allemaal zonder grote problemen. Vandaag was het met 162.000 reizigers de drukste dag voor de luchthaven. Gisteren deden al een kleine 160.000 passagiers Schiphol aan en morgen worden er wederom 159.000 reizigers verwacht.

Een woordvoerder van de luchthaven meldt dat er een goede spreiding is van aankomende en vertrekkende passagiers. Ook de marechaussee bevestigt dit. Volgens een zegsman zijn de wachttijden bij de grensbalies nauwelijks langer dan normaal. "We hebben ons personeel zo efficiŽnt mogelijk ingezet en kunnen redelijk inschatten waar de pieken zijn." In totaal passeren dertien miljoen mensen de luchthaven in de maanden juni, juli en augustus, wat een recordaantal is vergeleken met andere jaren.