Hormoontherapie kankerverwekkend

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Hormoontherapie kan kanker veroorzaken. Dit blijkt uit een studie, die gisteren gepubliceerd werd door het International Agency for Research on Cancer (IARC). Veel vrouwen die in de overgang zitten, maken gebruik van de hormoontherapie om de klachten te verminderen.

Nu aangetoond is dat de therapie kanker kan veroorzaken, is deze dan ook door het IARC geherclassificeerd naar 'kankerverwekkend', eerder was dit nog 'mogelijk kankerverwekkend'. Tevens bleek uit de studie dat anticonceptiepillen, die een combinatie van vrouwelijke hormonen bevatten, kankerverwekkender zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Zo verhoogt de pil de kans op kanker in de lever, borsten en baarmoederhals. Daarentegen verkleint hij weer de kans op eierstokkanker of kanker aan het baarmoederslijmvlies.

Ondanks de negatieve uitslag pleit het IARC niet voor beëindiging van alle hormoontherapieën. Dit omdat klachten vaak sterk verminderen. Ook worden de therapieën meestal niet jarenlang voorgeschreven, waardoor het risico beperkt blijft.